Babymoonin suunnittelua

Kuulin sanan babymoon ensimmäistä kertaa tammikuun alussa – tai ainakin tuolloin kiinnitin siihen ensimmäistä kertaa huomiota. Babymoon on siis hemmotteluloma tuleville vanhemmille, ns. viimeinen loma kahdestaan ennen lapsen syntymää. Babymoon on alkujaan Amerikasta (tietenkin) ja se on vähitellen rantautunut myös tänne Suomeen.

Meillä tulee Henrikin kanssa tämän vuoden vappuna 10 vuotta yhdessäoloa täyteen. Koska vauvamme laskettu aika on niin lähellä oikeaa vuosipäiväämme, ajattelimme juhlistavamme vuosipäivää hieman etukäteen pienellä lomalla. Loma olisikin siis yhdistetty vuosipäivä, babymoon ja talviloma.

Olen ehkä hieman myöhässä suunnittelun suhteen, sillä olen tällä hetkellä jo 31:lla viikolla raskaana. Yleensä babymoonia suositellaan vietettävän raskauden toisella kolmanneksella, eli viikoilla 13-27. Tämä “suositus” tosin johtuu siitä, että tällöin usein ensimmäisen kolmanneksen pahoinvoinnit ovat ohitse ja viimeisen kolmanneksen vaivat eivät ole vielä saapuneet.

Itselläni olo on ollut todella hyvä koko raskauden (poisluettuna parin viikon takaiset, liiasta rasituksesta johtuvat kivut), ja tottakai toivoisin saman olotilan jatkuvan myös näin viimeisellä kolmanneksella. Kuten sanoin, meillä babymoonin suunnittelu hieman venähti, ja ainoa mahdollinen ajankohta olisi reilun parin viikon päästä eli maaliskuun toiseksi viimeisellä viikolla. Tällöin raskausviikkoja olisi kasassa 33. Tuossa vaiheessa en enää uskalla matkustaa/lentää kovin kauas, sillä en ole kovin innoissani, mikäli joutuisin sairaalaan tai jopa synnyttämään vieraassa maassa. Vaikka kuinka haaveilin loman viettämisestä jossain trooppisessa ilmastossa, rannalla tai uima-altaalla loikoillen ja kookospähkinästä vettä juoden, olen miettinyt loman viettämistä ihan vain kotimaassa.

Mahdollisia kotimaan babymoon-kohteita ovat esimerkiksi erilaiset kylpylähotellit. Kylpylässä rentoutumista, illallista ravintolassa, yö hotellin pehmeässä sängyssä ja aamulla runsas aamiainen. Ei ehkä täysin vedä vertoja ulkomaan matkalle, mutta onpahan ainakin mahdollisuus irtautua arjesta yhdessä rakkaan poikaystäväni kanssa. Kohdevaihtoehtoina olen miettinyt Vuokatin Katinkultaa, Peurungan kylpylähotellia, Hotel & Spa Resort Järvisydäntä ja Kolin Relax Spata. Näistä vaihtoehdoista viimeinen on ehdottomasti alkanut kiinnostaa eniten. Se sijaitsee kohtuullisen (kröhöm, alle 500 km) matkan päässä ja se on kello neljän jälkeen K-18. Paikka kuulostaa ihanan rentouttavalta saunapolkuineen sekä kylpy- ja juomakiuluineen. Toki näillä viikoilla kylpylään menossa on omat riskinsä (infektio ym.), mutta mikäli kohdunsuu on kiinni ja vointi edelleen hyvä, en näe syytä olla menemättä .

Toinen vaihtoehto babymoonillemme on lyhyt Viron tai Ruotsin visiitti: laivamatka, päivä Tallinnassa tai Tuhkolmassa ja mahdollisesti yksi yö perillä kohteessa. Näihin kaupunkilomiin usein tosin kuuluu melko paljon kävelyä (ainakin itselläni on tapana tutustua kaupunkeihin mahdollisimman paljon kävellen), joten oman kuntoni täytyisi siinä tapauksessa vielä kestää kävelyä ehkä normaalia enemmän. Tai sitten vietämme enemmän aikaa ravintoloissa, kahviloissa ja hotellissa.

Kolmantena vaihtoehtona onkin sitten vain ihan lähistölle (alle 300 km) sijoittuva hotellimatka, ilman kylpylää. Oulu on yksi vaihtoehto, siellä voisi samalla käydä hieman kiertelemässä kauppoja ja kirpputoreja.

Tässä on vielä hetki aikaa tehdä suunnitelmia (tosin hotellit ovat yllättävän täynnä kyseiselläkin viikolla! Täytyy siis ehkä laittaa toimeksi). Loman jälkeen minulla onkin enää viikko töitä ja sitten alkaa äitiysloma! Ihanaa maaliskuun alkua jokaiselle! Saatte myös ehdotella kohteita meidän babymoonia varten 🙂

-Taija

Ajatuksia viimeisen kolmanneksen alkamisesta

raskauden viimeinen kolmannes

Täällä pärähti toissa päivänä raskausviikko 29 käyntiin, mikä tarkoittaa sitä, että viimeinen kolmannes on kaikkien eri laskutapojen mukaan alkanut. Itse asiassa luulin viimeisen kolmanneksen alkaneen jo viime viikolla, mutta käyttämäni raskaussovelluksen (Preglife) mukaan se alkaakin vasta tällä viikolla. Toisen raskaussovelluksen mukaan toinen kolmannes päättyi jo viime viikolla, joten ota näistä nyt selvää… Oli miten oli, nyt se kuitenkin on laskutavasta riippumatta täällä!

Pakko tunnustaa, että tällä hetkellä tunnen kyllä olevani raskaana. Aiemmin oloni on ollut todella hyvä, olen jaksanut touhuta normaalisti enkä ole kokenut mitenkään erikoisemmin olevani raskaana. Kunnes raskausviikko 28 saapui ja niin saapuivat erilaiset kivutkin. Aamulenkit koiran kanssa ovat joinakin päivinä yhtä tuskaa, siivoustöiden jälkeen paikat ovat todella kipeänä, en pysty istumaan tuntia kauempaa ilman, että kylkiini sattuu vietävästi. Puhumattakaan pienenkin rasituksen (sukkien laittaminen…) aiheuttamasta hengästymisestä.

Viime viikko oli itse asiassa pahempi, sillä silloin työpäivät olivat normaalia raskaampia. Tällä viikolla kivut ovat vähentyneet huomattavasti ja olen onneksi kyennyt jo tekemään muutakin kuin olemaan iltaisin makuuasennossa. Uskon levolla, joogalla ja kevyillä lenkeillä olleen tähän vaikutuksensa. Yritän silti ottaa kotona edelleen mahdollisimman rennosti enkä rasittaa itseäni liikaa fyysisesti. Suursiivoukset ja huonekalujen roudaamiset olkoon siis jonkin aikaan tauolla. Aloin lukemaan uudelleen Twilight-sarjaa, ja nyt on viimeinen kirja menossa. Lukiessa aika kuluu kyllä todella nopeaa, välillä en malttaisi iltaisin laittaa edes nukkumaan.

Ajan kulumisesta puheenollen, tuntuu hullulta, että laskettuun aikaan on enää alle 3 kuukautta! Ja töitä jäljellä vain kuusi viikkoa! Vähitellen alan tajuamaan, että ihan pian joudun toivottelemaan asiakkaille muutakin kuin hyvää päivänjatkoa ja nähdään pian. Eipä nimittäin nähdäkään. Tulin siihen tulokseen, että laitan siivousyritykseni kokonaan tauolle äitiysloman ajaksi. Näin minun ei tarvitse miettiä ja stressata sijaisia tai muita asioita, vaan voin keskittyä vauva-arkeen.

Sain tällä viikolla päätöksen äitiysrahasta ja -avustuksesta, nyt vain odotellaan äitispakkausta saapuvaksi. Pikkuhiljaa olen alkanut hankkimaan vauvalle kaikelaista tarvittavaa, kuten vaunut, itkuhälyttimet, kestovaippoja, vaatteita yms. Suurimman osan tarvikkeista hankimme käytettynä, ainoastaan turvakaukalon tahdomme hankkia uutena liikkeestä. Kaikenlaista olisi vielä ostoslistalla, mutta onneksi niitä ehtii hankkia vaikka vauvan syntymän jälkeenkin. Näkeepähän ainakin, onko jollekin asialle oikeasti tarvetta vai ei.

Ensi viikko on onneksi hieman rennompi töiden suhteen. Elättelen edelleen toivetta, että pystyisin tekemään töitä äitiysloman alkuun saakka, mutta täytyy katsoa seuraavat viikot ja tarkkailla omaa oloa. Päivä kerrallaan ja sitä rataa!

Täällä on tänään ollut ihanan keväinen ilma, kävimme pienellä eväsretkellä läheisellä laavulla. Itse nautin äärettömän paljon luonnossa kulkemisesta, se antaa itselleni virtaa uskomattomalla tavalla. Mukavaa helmikuun jatkoa kaikille! 🙂

-Taija

 

Vegaaninen mustikkapiirakka

Vegaaninen mustikkapiirakka

Olen nykyisin melko laiska leipoja. Kun vihdoin saan aikaiseksi tarttua jauhopussiin ja alan leipomaan, toivon ohjeelta ennenkaikkea helppoutta. Niinpä rakastan yli kaiken “sekoita kaikki ainekset yhteen ja lykkää uuniin“-ohjeita. Tämän vegaanisen mustikkapiirakan alkuperäisen ohjeen bongasin Ruokakonttuuri-blogista, propsit lähtee siis sinne suunnalle!

Tein ohjeeseen muutamia omia muutoksia, esimerkiksi vaihdoin osan vehnäjauhoista kaurajauhoihin ja vähensin sokerin ja margariinin määrää. Ja tästä tuli silti todella maukas! Tämä piirakka ei ollut liian makea, mutta maistui silti erittäin hyvin myös sokerihiiri-poikaystävällenikin.

Vegaaninen mustikkapiirakka

2 dl vehnäjauhoja
2 dl kaurajauhoja
1 dl intiaani/ruokosokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
½ tl vaniljauutetta
ripaus suolaa
1 tl kardemummaa
100 g margariinia
1 1/2 dl kaurajogurttia
4 dl mustikoita
(2 tl perunajauhoja)

Ohje on simppeli: sekoita kuivat ainekset (+ vaniljauute) yhteen, lisää sulatettu ja jäähtynyt margariini. Seoksesta tulee murumainen. Ota seoksesta noin puolet talteen (itse nappasin reilummin, rakastan muruseosta piirakan pinnalla). Sekoita jäljelle jääneeseen murutaikinaan kaurajogurtti. Levitä taikina voideltuun piirakkavuokaan ja ripottele päälle mustikat. Pakastemustikoihin sekoitin ensin perunajauhoja.

Ripottele aiemmin talteen otettu muruseos piirakan päälle ja paista 200-asteisessa uunissa noin 30 min. Piirakka on mielestäni parasta tarjottuna hieman jäähtyneenä Oatlyn vaniljakastikkeen kanssa!

-Taija

Kevyemmät työpäivät edessä

Ihanaa alkanutta vuotta ♥ Toivottavasti kaikilla meni vuodenvaihde mukavasti, itse vietin sen rennosti ensin siskoni luona Unoa pelaillen ja loppuillan kotona poikaystäväni sekä Adi-koiramme kanssa.

Itselleni vuoden vaihtuminen on tarkoittanut työrintamalla fyysisesti kevyempiä päiviä, sillä vähensin siivousasiakkaideni määrää joulun jälkeen. Kovana suunnitelmanani olisi pystyä tekemään töitä aivan äitiysloman alkuun saakka, mutta monet (kuten neuvolan terveydenhoitaja) ovat varoitelleet, että juurikin esimerkiksi siivoustyötä tekevät joutuvat usein jäämään sairauslomalle ennen äitiysloman aloitusta. Ehkä näiden kevyempien työpäivien ansiosta pysyn työkuntoisena pidempään. Tai sitten en – sitä kun ei koskaan voi tietää. Mennään päivä ja viikko kerrallaan.

Nämä kevennetyt työpäivät tarkoittavat tosin myös sitä, että nyt minun on työskenneltävä kovemmin mm. verkkokauppani sekä HomCare-jälleenmyyntityön parissa, jotta tuloni eivät kovin paljoa pienenisi. Toisaalta näihin panostaminen tulee jatkossa olemaan hieman helpompaa, sillä vapautuneen ajan ja energian voin nyt käyttää näihin muihin asioihin. Esimerkiksi marras- ja joulukuussa en juurikaan jaksanut panostaa verkkokauppaan, sillä fyysiset työt veivät voimani ja hoidin vain “pakolliset” verkkokauppaan liittyvät työt, kuten sähköposteihin vastaamiset sekä pakettien lähettämiset. Nyt energiaa sen sijaan tuntuu riittävän kaikenlaiseen myös yritystoiminnan ulkopuolella, ja julkaisin jopa uuden videon YouTube-kanavalleni!

Raskauskuulumisia sen verran, että olen nyt noin kahden viikon ajan tuntenut vauvan liikkeet ja potkut selkeästi. Johan niitä oli odotettukin. Enää niistä ei voi erehtyä – aiemmin en nimittäin ollut varma, onko mahassa olevat tuntemukset vauvan vai ilmavaivojen aikaansaamia 😀 Meillä oli myös rakenneultra viime viikolla ja pienokaisella vaikutti olevan kaikki hyvin ♥ Sukupuolta emme edes kysyneet, se saa mieluusti pysyä yllätyksenä syntymään saakka.

Ajattelin, että nyt kun vietän aikaa hieman enemmän taas kotosalla, voisin lähiaikoina kirjoittaa teille kotona työskentelyn hyvistä ja huonoista puolista. Tuntuu nimittäin siltä, että ainakin parina viime viikkona ne huonot puolet tuntuvat olevan vain mielessä. Ehkä olisi siis ihan hyvä palautella itselle myös niitä positiivisia puolia mieleen, niitäkin kun onneksi on paljon!

-Taija

Suuria uutisia

Syyskuun alussa kirjoittamassani postauksessa kerroin, kuinka haaveeni ovat vaihtuneet ja suunnitelmani muuttuneet. Tuolloin tein suunnitelmia koskien liiketoimintani muuttamista sekä mahdollisesti opiskelun aloittamista. Noh, vähänpä tiesin tulevasta. Universumi oli jo tuolloin tehnyt suunnitelmat puolestani, sillä yksi suurista ja pitkäaikaisista toiveistamme on käynyt toteen ja odotamme esikoistamme.

En tiedä, miksi asian julki kirjoittaminen (ja varsinkin ääneen sanominen) on ollut itselleni niin hankalaa, sillä vauva on todella toivottu ja odotettu. Ehkä kaiken sen odotuksen ja epäonnistumisien jälkeen tuntuu hankalalta julkisesti iloita tästä asiasta, vaikka luulisi asian olevan toisin. Olen kuitenkin valtavan iloinen ja onnellinen, enkä malttaisi odottaa toukokuuta, kun saamme tavata pienokaisen ensimmäistä kertaa. Ehkä mieleni on vain hidas sisäistämään tätä raskautta ja tahdoin suojella sitä pitämällä asian itselläni.

Tällä hetkellä meillä on viikkoja kasassa 20+2 eli menossa on kuudes (huhhuh, kuukaudet menevät nopeasti!) raskauskuukausi ja puoliväli ohitettii juuri äsken. Luonnollisesti tämä raskaus vaikuttaa moniin asioihin elämässäni, niin myös yritystoimintaani sekä tähän blogiin. Blogiin tulen jatkossa kirjoittamaan ainakin jonkin verran (tai valtavasti, kuka tietää) raskausajan kuulumisia. Yritystoimintani puolestaan on vielä himpun verran mietinnässä, sillä en ole vielä tehnyt lopullisia päätöksiä äitiysloman ajalle. Suunnitelmissani olisi kuitenkin olla äitiyslomalla ja kotona pienokaisen kanssa mahdollisimman pitkään, mutta kuten olemme jo huomanneet, suunnitelmat eivät aina pidä paikkaansa.

Tällä hetkellä oloni on todella hyvä, lähes normaali. Ainoa, mikä muistuttaa raskaudesta, on kasvava vatsa ja sen myötä erinäisten nostojen/kumartelemisten/liikkeiden vaikeammaksi muuttuminen. Ennen kuin tiesin raskaudestani, olin ehtinyt buukata kalenteri melko täyteen joulukuuksi, joten viimeiset pari viikkoa työpäivät ovat olleet melko raskaita. Nyt kuitenkin edessä on kauan odotettu vähän yli viikon loma. Vuodenvaihteen jälkeen kevennän työpäiviäni, joten helpotusta on onneksi luvassa.

Sellaisia kuulumisia tällä kertaa. Pakko sanoa, että olipa helpottavaa kirjoittaa tämä postaus. Jostain syystä olen vollottanut lähes koko kirjoittamisen ajan, vaikka muuten tunteeni raskauden aikana ovat olleet todella tasaiset. Kirjoittaminen on aina ollut itselleni keino purkaa tunteita, joten ehkä todella tarvitsin tätä. Palataan seuraavan postauksen parissa, toivottavasti hieman lyhyemmällä postausvälillä kuin viimeksi.

Oikein ihanaa joulua sekä vuodenvaihdetta ihan jokaiselle! 🙂

-Taija

Haaveet vaihtuu, suunnitelmat muuttuu

Toisin kuin Jore Marjarannan laulussa Haaveet kaatuu, itselläni haaveet kaatumisen sijaan vaihtuvat. Olen viimeisen puoli vuotta ollut hieman eksyksissä itseni kanssa (enemmän kuin normaalisti olen), ja näin ollen oikeastaan koko yritystoimintani kanssa.

Vielä muutama kuukausi sitten haaveilin opiskelemaan lähdöstä. Uusin unelmani oli opiskella valokuvaajaksi. Enää en ole asiasta niin varma – pidän kyllä valokuvaamisesta, mutta en välttämättä halua tehdä sitä työkseni. En tiedä, onko järkeä lähteä pari vuotta kestävään valokuvaajan koulutukseen, jos suunnitelmissani ei ole kuitenkaan saada valokuvauksesta leipää pöytään. Toisaalta koulutus olisi todella hyvä pohja omaa valokuvausharrastusta varten.

Tämän vuoden osalta hakuaika on jo päättynyt, joten ainakaan tuohon keväällä suunnittelemaani koulutukseen en hakeutunut. Koulutuksia on toki erilaisia, ja olenkin pohtinut, että ehkä itselleni sopivampi olisi varsinaisen koulutuksen sijaan jokin valokuvauskurssi. Itse asiassa otinkin jo yhteyttä paikalliseen kameraseuraan ja kyselin heidän syksyn kurssitarjontaansa. Jos asiat järjestyvät ja palaset loksahtavat kohdilleen, saatan saada sittenkin tyydytettyä tätä valokuvaamisen oppimisen halua.

Toisaalta olen alkanut haaveilla myös ihan itsenäisestä opiskelusta tai etäopinnoista, esimerkiksi markkinointi kiinnostaa minua edelleen. Sitähän opiskelin jonkin verran tradenomikoulutukseni aikana, mutta lisäoppi olisi mielenkiintoista. Selvästi siis kaipaan takaisin “koulun” penkille 😀

Opiskelusuunnitelmien lisäksi olen suunnitellut yrityskuvioihini muutoksia. Kuten “Miten minusta tuli yrittäjä?”-postauksessa kerroin, nykyisin leivän tuo pöytään suurimmaksi osaksi siivousyritykseni. Olen kuitenkin jo vuoden vaihteesta asti pohtinut muutoksia tulorakenteeseeni.

Haaveenani on viedä liiketoimintaani siihen suntaan, että yritykseni tulovirta ei ole täysin riippuvainen yhdestä aktiivisesti tehdystä työstä – tällä tarkoitan omassa tapauksessani siis siivouspalvelutoimintaani. Haluan kehittää ja viedä liiketoimintaani enemmän kohti digiyrittäjyyttä. En näe itseäni lähitulevaisuudessa tekeväni kokoaikaisesti työtä, joka on täysin aika- ja paikkariippuvainen.

Olen myös suunnitellut hieman uudistavani Darennen konseptia. Tästä olen todella innoissani ja olenkin jo laittanut rattaat pyörimään. Mitään näkyvää en ole vielä tehnyt, mutta kulisseissa kuhisee ja lujaa. En malta odottaa, että saan kaiken valmiiksi ja pääsen paljastamaan lopputuloksen!

Kaiken tämän epäselvyyden keskellä olen pohtinut omia mahdollisuuksiani tulevaisuuden suhteen, ja voisinkin avata niitä tarkemmin omassa postauksessaan. Mahdollisuuksien ja tavoitteiden kirjaaminen ylös helpottaa ainakin itseäni selvittämään ajatukset ja luomaan itselleni sen päämäärän, jota kohti tahdon pyrkiä. Selkeä päämäärä motivoi tekemään asioita – tällä hetkellä motivaationi tuntuu osittain olevan hukassa, joten ehkäpä olisi aika kirkastaa sitä omaa tavoitetta.

Oikein ihanaa syyskuun alkua kaikille, täällä odotellaan jo kaikesta huolimatta innolla pimeneviä syysiltoja!

-Taija

Tunnelmallista yöpymistä – Hankaniemen tila

Palataan hetkeksi vielä meidän parin viikon takaiseen kesälomareissuumme. Olimme sopineet jo etukäteen, että yksi paluumatkan pysähdyspaikoista tulisi olemaan Tuuri. Jätin yöpymispaikan etsinnän tapojeni mukaan taas viime tinkaan, ja Tuuria kohti ajellessamme huomasin booking.comia selatessani monien paikoista olevan loppuunmyytyjä. Löysin kuitenkin Ähtärin puolelta maalaismajoitusta tarjoavan Hankaniemen tilan, josta varasin meille ainoan (tai ainakin lähes ainoan) vapaana olevan huoneen: pienen kahden hengen huoneen järvinäköalalla.

Itse yritän mahdollisuuksien mukaan suosia aina vähän pienempiä ja erikoisempia yrityksiä, ja Hankaniemen tila oli mukavaa vaihtelua perinteiseen hotellimajoitukseen. Tilalla on eritasoisia maijoitusvaihtoehtoja 40 vieraalle, vaihtoehtoina on mm. huone-, mökki- ja bungalow-majoitusta.

Suunnitelmamme olivat vielä täysin auki illan ja yöpymisen suhteen, joten oli helpottavaa huomata peruuttamisen olevan maksutonta klo 14 saakka, mikäli päättäisimmekin jatkaa matkaa toiseen paikkaan. Meillä oli reissussa mukana kalastusvälineet, joten kotisivuilla maininta soutelusta ja kalastelusta sai minut viimeistään tekemään varauksen.

Huoneemme oli keltaisen rakennuksen yläkerrassa oleva keskimmäinen huone, nimeltään pikku kakkonen (näin luki avaimessa). Ikkunasta aukesi näkymät takapihalle ja järvelle. Huone oli melko vaatimaton, siellä oli sänkyjen ja yöpöydän lisäksi yksi lipasto, tuoli ja naulakko. Nurkassa myös seisoi vanha uuni, mutta lisälämmitystä varten löytyi myös sähköpatteri, jota emme kyllä kesäyönä tarvinneet.

Tila sijaitsee järven rannalla, ja rannalta löytyykin mm. kaksi laituria, toinen uimareille ja toinen veneille, sekä kaksi saunaa. Savusauna oli entisöity 1800-luvulta. Me emme tällä kertaa ehtineet (emmekä varmaan olisi edes tarjenneet) lähteä uimaan, vaikka järvessä olisi varmastikin ollut hyvä polskia.

Tilan sijainti on loistava esimerkiksi Ähtärin eläinpuistossa vieraileville – pandatalo näkyy kuulemma järven vastarannalla, itse tosin unohdin tiirailla sinne. Sijainti on hyvä myös Tuuriin suuntaaville, sillä matkaa majoituspaikan ja Keskisten kyläkaupan välillä on 27 kilometriä, minkä ajelee suhteellisen vikkelään.

Aamupala oli tarjolla viihtyisässä ulkorakennuksessa, joka tosin kylmästä aamusta johtuen oli melko viileä. Kuuma kahvi onneksi lämmitti.

Suosittelen Hankaniemen tilaa etenkin perheille, sillä siellä on paljon tilaa ja mahdollisuuksia touhuta kaikenlaista. Ainoat miinukset meiltä saa suihkujen vähäisyys sekä huoneemme todella nariseva sänky (itseäni tämä ei kyllä haitannut, mutta poikaystävällä meinasi aluksi mennä unet). Näitä lukuunottamatta lyhyt majoittumisemme oli oikein miellyttävä.


Postaus sisältää affiliate-linkkejä. Ostamalla tuotteen/palvelun affiliate-linkin kautta, saan pienen provision. Linkin klikkaaminen ei kuitenkaan aiheuta sinulle kuluja eikä minulle tuloja, joten voit rauhassa vierailla sivulla ja miettiä ostopäätöstäsi niin pitkään kuin haluat.

Suosittelen vain niitä tuotteita/palveluita, joita olen itse testannut, käyttänyt ja todennut toimiviksi.Booking.com

Yrittäjä lomailee – Vai lomaileeko? Ajatuksia omasta lomasta

Itselläni päättyi tämän viikon maanantaina kahden viikon kesälomani. Olin jo viime vuoden joulukuussa päättänyt, että tänä vuonna aion pitää ihan oikean loman – viime vuonna en nimittäin tainnut kesällä pitää ollenkaan “oikeaa” lomaa, lähinnä vain yksittäisiä vapaapäiviä.

Yrittäjä kun olen, ei loman alussa tilille kilahda automaattisesti palkkatöistä tuttua lomarahaa. Niinpä aloitin jo tammikuussa säästämään kesälomaa varten kuukausittain pieniä summia, ja sainkin ihan kivan lomapotin kerättyä. En kuitenkaan hankkinut itselleni sijaista loman ajaksi, joten kahden viikon lomailun jälkeen oli palattava töihin hoitamaan asiakkaiden kodit.

Miten kesäloma sitten sujui? Maltoinko olla tekemättä töitä?

Ensimmäinen lomaviikko kului lähinnä kotona lataillen akkuja ja työpöydän tehtäväpinoa purkaessa. Kesäloma alkoi myös ikävissä merkeissä, kun jouduimme lopettamaan rakkaan 14-vuotiaan beagle-koiramme. Sain kuitenkin viettää rauhallisesti viimeiset päivät Penin kanssa, siitä olen kiitollinen.

Ensimmäinen lomaviikko ei myöskään ollut ihan täyttä lomaa, sillä verkkokauppa pyöri tavalliseen tahtiin ja tilaukset toimitin normaalisti. Yritin myös katsella valmiiksi verkkokauppaan tuotteita syksyä ja talvea varten sekä saada yrityksen paperityöt tehtyä ennen toista lomaviikkoa, jolloin tiesin olevani reissussa.

Toisella lomaviikolla lähdimme poikaystävän kanssa hieman kiertämään Suomea – ensin Suomussalmen ja Raatteentien kautta yöksi Kajaaniin, sieltä Outokummun kautta Espooseen. Espoossa olimmekin sitten hieman pidemmän pysähdyksen, välissä kävimme myös pienen mutkan Tallinnassa. Kotiin palasimme Ähtärin ja Tuurin kautta. Kilometrejä siis kertyi reippaasti.

Laitoin toisen lomaviikon ajaksi verkkokauppaan alekoodin, ja ilmoituksen toimitusten siirtymisestä heinäkuun alkuun. Näin en tarvinnut tuuraajaa myöskään pakettien lähettelyyn.

Toinen lomaviikko tuli siis ihan oikeasti lomailtua, ja sain ajatukset pois työasioista muutamia lähetettyjä sähköposteja ja viestejä lukuunottamatta. Ja kylläpä vain teki terää! Ei sitä arkena ja viikonloppuina tule juurikaan huomattua, kuinka paljon ajatukset oikeasti pyörivät firman asioissa.

Heinäkuun teenkin sitten lyhennettyä viikkoa eli saan vielä toivottavasti nauttia vapaista kesäisistä päivistä. Oikein ihanaa kesää kaikille!

Miten minusta tuli yrittäjä?

kotitoimisto

Koska blogini yksi aihealueista on yrittäjyys, voisin hieman kertoa tarinaani siitä, miten minusta tuli yrittäjä.

Kaikki lähti oikeastaan liikkeelle ammattikorkeakoulusta: Ensimmäisen kosketuksen yrittäjänä toimimiseen sain liiketalouden opintojeni aikana, kun perustimme ammattikorkeakoulussa LiikeAkatemiassa luokkalaistemme kanssa osuuskunnan. Yrityksemme pyörittäminen kuului osaksi opintojamme, ja saimme päättää, minkälaista yritystoimintaa tulisimme harjoittamaan. Tuolloin yrittäjyyskipinä syttyi varovaisesti ensimmäisen kerran – vaikka olin valinnut opintojeni suuntautumiseksi yrittäjyyden, en koskaan aiemmin ollut oikeastaan edes harkinnut yrittäjäksi ryhtymistä. Tehdessäni opinnäytetyönä liiketoimintasuunnitelmaa aloittavalle verkkokaupalle, liekki roihahti oikein kunnolla. Tuolloin päätin, että minusta tulee vielä joskus ihan oikea yrittäjä.

Opiskelijasta työttömyyden kautta (verkkokauppa)yrittäjäksi

Toukokuussa 2015, samoihin aikoihin kun valmistuin ammattikorkeakoulusta tradenomiksi, loppui myös määräaikainen työsopimukseni silloisessa työpaikassani. Paikka oli aivan mahtava, mutta en halunnut jatkaa työsopimusta silloisessa muodossaan. Ehkä myös sisimmässäni tiesin, että en tulisi enää kauaa työskentelemään palkkatyöntekijänä, sillä ajatus itsensä työllistämisestä oli alkanut pyöriä päässäni. Olin ollut työelämässä tauotta lukioajoista lähtien, joten tuolloin tuossa tilanteessa tein päätöksen, että en jatka työsopimustani vaan olen kesän ajan työttömänä ja katson, mihin suuntaan asiat etenevät syksyllä.

Nautin siis ensimmäistä kertaa moneen vuoteen vapaasta kesästä, samalla  suorittaen työvoimatoimiston pakollisia työnhaku-kursseja. Kurssit tuntuivat turhauttavilta, sillä tunsin tekeväni tehtäviä turhaan – eihän aikeenani ollut mennä toiselle töihin vaan tahdoin työskennellä omalle itselleni. Niinpä loppukesästä päätin laittaa rattaat oikeasti pyörimään oman yrityksen perustamisen suhteen, ja marraskuun alussa minulla oli starttiraha myönnettynä ja y-tunnus kourassa. Elokuun ja marraskuun väliin mahtui kuitenkin paljon asioita, kuten liiketoimintasuunnitelman tekoa, starttirahahakemuksen hylkäystä ja uudelleentäyttöä, yrityksen nimeämisongelmaa sekä ajatuksia siitä, olenko nyt ihan varmasti ryhtymässä tähän.

kotonatoissa

Siivousyritys mukaan kuvioihin

Loppuvuosi ja seuraavan vuoden alku kuluivatkin sitten verkkokauppayrittäjyyteen tutustuessa. Tein varmasti useita virheitä esimerkiksi markkinoinnin suunnittelussa ja yhteistyökuvio-ehdotuksissa, mutta jotkin asiat on vain opittava kantapään kautta. Sain verkkokaupan kuitenkin toimimaan ja tilauksiakin tuli mukavasti. Kevään kuukaudet kuluivat kuitenkin todella nopeaa, ja puoleksi vuodeksi myönnetyn starttirahan päättyminen häämötti edessä päin. Verkkokauppa ei ollut lähtenyt toiveiden ja ehkä hieman epärealististen suunnitelmien mukaisesti menestymään, joten starttirahalle ei herunut jatkoa. Olin kuitenkin päässyt maistamaan yrittäjyyden tarjoamaa vapautta, josta en tahtonut hevillä luopua. Niinpä aloin kokoamaan päässäni varasuunnitelmaa, keinoa, mitä tehdä, jotta en joutuisi turvautumaan plan b:hen eli palkkatyöhön palaamiseen.

Eräs päivä ajaessani Luleåsta kotiin päin, pohdin ajankuluksi taas asioita ja palveluita, joita voisin alkaa tarjoamaan. Mieleeni välähti siivouspalvelut, sillä olinhan jo elämäni aikana ehtinyt suorittaa myös puhtaanapidon opintoja. Tuon vajaan puolentoista tunnin ajomatkan aikana olin saanut päähäni koottua liiketoimintasuunnitelman, jonka kirjoitin kotona ylös. Siivouspalveluyritykseni olikin siis hyvin pian muodostunut pelkästä ajatuksesta oikeaksi toiminnaksi. Ensimmäisen asiakkaan sain samalla viikolla, kun jaoin lähialueen postilaatikoihin mainokset.

Siivouspalveluille on ollut yllättävän paljon kysyntää – jopa enemmän, kuin osasin kuvitella. Siivousyritystoimintaa aloittaessani mietin, kuinka Tornion kokoisessa kaupungissa (noin 25 000 asukasta) riittäisi asiakkaita minullekin, mutta hyvin pian aloituksen jälkeen olin kerännyt vakioasiakaskunnan.

Nykytilanne

Olen nyt saavuttanut sen tilanteen, mikä on mielestäni melko optimaalinen: elätän itseni toistaiseksi pääosin siivous- ja puhdistuspalveluilla, mutta teen niitä vain sen verran, mikä tuntuu hyvältä – eli en siis täysipäiväisesti, vaikka asiakkaita olisi enemmänkin. Toisinaan (kuten nyt kesän kynnyksellä) teen pidempää päivää ja täydempää viikkoa, toisinaan jätän kalenteriin enemmän tilaa ja aikaa esimerkiksi Darenne.fi verkkokaupan kehitykseen, HomCare-tuotteiden jälleenmyyntiin, tuotteiden valokuvaukseen tai harrastuksiini, kuten YouTubeen sekä blogiin. Siivous- ja puhdistuspalveluiden lisäksi tuloja tulee siis myös verkkokaupasta sekä siivous- ja puhdistusaineiden jälleenmyynnistä.

Joku toinen olisi varmasti tilanteessani ollessaan mennyt mieluummin palkkatöihin kuin valinnut siivousalan, mutta itselleni tämä valinta mahdollistaa sen, että pystyn säilyttämään vapauden tunteen sekä tekemään töitä monipuolisesti. Saan myös tavata viikoittain ihania asiakkaitani ja vaihtaa heidän kanssaan kuulumisia.

Olen nyt myös siinä tilanteessa, kun pitäisi miettiä jatkoa: jatkanko siivouspalveluyritystä nykyisellä tyylillä, eli yksin tehden, vai palkkaanko työntekijän ja otan lisää uusia vakioasiakkaita. Ensimmäisen työntekijän palkkaaminen on kuitenkin suuri askel, ja en ole varma, haluanko ottaa sitä askelta. Voisinkin kirjoittaa tästä aiheesta kokonaan oman postauksensa.

Tässä siis lyhykäisyydessään matkani verkkokauppa- ja siivousalan yrittäjäksi. Nyt voisitkin käydä tutustumassa verkkokauppaani Darenne.fi:hin (linkki) ja ottaa Darennen sekä minun Instagram-tilit seurantaan! 🙂

Instagram @darennefinland

 

Instagram @taijjja

Tervetuloa Taijan.fi-sivustolle – Elämää, yrittämistä ja unelmia

Heippa! Mahtavaa, että olet löytänyt uuden sivustoni ja blogini pariin! Päätin nyt lähes kymmenen vuoden on-off-blogisuhteen jälkeen yrittää blogin pitämistä uudella alustalla ja ensimmäistä kertaa ihan oman domainin alla. Viimeisen vuoden ajan olen tekstin tuottamisen sijaan keskittynyt tekemään sisältöä YouTuben puolelle, mutta ajatus blogin kirjoittamisesta alkoi taas kutkuttaa mieltä viime syksynä. Videoiden tekeminen on mielestäni hauskaa puuhaa, mutta tunnen, että jotkin asiat on helpompi tuoda esille kirjoittamalla.

Aluksi voisin hieman esitellä itseäni. Olen Taija, 27-vuotias pohjoissuomalaistunut hämäläinen. Alun perin olen siis kotoisin Hämeenlinnan seudulta, mutta Torniossa olen asunut jo lähes 12 vuoden ajan. Tarkoituksenani oli muuttaa takaisin Etelä-Suomeen heti ammattikoulusta valmistumisen jälkeen, mutta suunnitelmiin tuli odottamattomia muutoksia (kutsutaan myös poikaystäväksi), ja täällä sitä ollaan edelleen. Asun yhdessä poikaystäväni sekä suomenajokoiramme kanssa. Minulla on myös 14-vuotias pappa-beagle, joka olosuhteiden pakosta asustaa suurimman osan ajasta äitini luona.

Koulutukseltani olen matkailupalveluiden tuottaja, ylioppilas sekä liiketalouden tradenomi. Olen toiminut yrittäjänä vuoden 2015 marraskuusta lähtien, ja näiden reilun kahden yrittäjyysvuoden aikana yritystoimintani on laajentunut eri aloille. Voisinkin siis kutsua itseäni monialayrittäjäksi. Yrittäjyys on vienyt minut mennessään, enkä tällä hetkellä osaa kuvitella itseäni palkkatöihin.

Mitä blogini tulee sisältämään?

Yrittäjyys ja yrittäjänä toimiminen herättää itsessäni paljon ajatuksia, ja näitä ajatuksia voisin kokeilla aina aika ajoin jakaa tänne blogin puolelle kirjoitusten muodossa. En koe kuitenkaan vielä tekeväni työkseni ns. kutsumusammattiani, joten käsittelen blogissa myös haaveita, oman itsensä ja juttunsa etsimistä ja löytämistä, tavoitteiden asettamista ja niiden saavuttamista sekä kehon ja mielen hyvinvointia.

Rakastan luontoa ja luonnossa liikkumista, ja yritän opetella elämään ekologisempaa elämää. Vastapainona Pohjois-Suomen seesteisessä luonnossa liikkumiselle rakastan myös tietokoneella räpeltämistä (hienompi sana olisi ehkä koodaaminen). Voisin siis kuvitella myös tekeväni jonkinlaista tutoriaalia kotisivujen tai oman blogin tekemiseen. Näiden lisäksi jaan blogiin myös reseptejä, matkailukertomuksia ja -vinkkejä (pääasiassa kotimaasta) sekä jonkin verran myös lifestyle-tyyppistä sisältöä eli minun arkeani. Blogini tulee siis olemaan täynnä elämää, yrittämistä ja unelmia!

Näin aluksi jaottelen postaukset kuuteen eri kategoriaan: yrittäjyys, matkailu, ruoka ja reseptit, unelmat, hyvinvointi sekä lifestyle.

Jos haluat seurata elämääni videoiden kautta, suosittelen katsomaan ja tilaamaan YouTube-kanavani. Sinne jaan palasia arjestani vlogien muodossa, mukana on myös leipomuksia sekä mm. vinkki- ja testausvideoita. Tein myös oman julkisen Facebook-sivun, johon tulen ainakin linkkaamaan kaikki uudet videot sekä postaukset. Voit seurata blogiani myös Bloglovinin kautta.

Tervetuloa siis mukaan menoon!

Jotta blogini ei näyttäisi näin alussa aivan tyhjältä, siirsin tänne uudelle sivustolle muistoksi muutaman blogitekstin vanhan blogin puolelta, ne on julkaistu vuosien 2017 ja 2016 aikana.